Pokročilá práce s požadavky – Requirements Engineering

Termíny:

Na vyžádání. 

 Cena: 19.900 Kč

Požadavky jsou klíčovým výstupem business či IT analýzy, analytické fáze projektu, ať u tradičních nebo agilních metodik. Základní kurzy se soustředí na výklad metodiky, techniky analýzy či notace a další sebe-rozvoj již ponechají praxi.

Cíle kurzu:

Cílem tohoto kurzu je aktivně napomoct dalšímu rozvoji analytikům. Kurz se věnuje pokročilým tématům práce s požadavky (nebo-li Requirements Engineeringu). Shrnuje nejen BABOK, ale i další zdroje, praxi a cvičení. Kurz je originální jednak výběrem témat, netradičními cvičeními a dále pak hloubkou, ve které se probírají.

Kurz je určen pro:
  • business analytiky,
  • IT analytiky,
  • test analytiky,
  • business zadavatele,
  • projektové manažery,
  • business architekty,
  • senior vývojáře.

 

Témata kurzu:
  1. Shrnutí klíčových myšlenek BABOK – Klíčové myšlenky nejnovější verze BABOK (Business Analysis Body of Knowledge). BABOK vs. praxe. Jak analýzu efektivně zkazit. Sedm stupňů vývoje analytika a práce s požadavky.
  2. Sběr a specifikace požadavků – Vlastnosti dobrých požadavků a dobrého popisu, metody a techniky. Jak se správně ptát, abychom měli úplné informace. Příklady a cvičení.
  3. Kontext – pochopení a analýza business. Analýza prostředí a potřeb. Kontext projektu. High-level analýza.
  4. Modelování – Klíčové modely a nuance jejich použití.
  5. Nefunkční požadavky – Detailní výklad. Na co si dát pozor, příklady, vzorové dotazy na nefunkční požadavky. Jak je specifikovat prakticky (např. když nejsou známé).
  6. Agile mindset – Agilní přístup a techniky. Analytik na agilních projektech. V čem se z agilního přístupu můžeme poučit a aplikovat také u „tradičních“ projektech? Jak pochopit business požadavky a kontext v organizaci. Motivační model a capability. Od správného řešení požadavků k řešení správných požadavků.
  7. Spolupráce na projektech – Stakeholder management, vztahy zákazníků a IT, vztahy analytika a dalších rolí. Schvalování. Řízení změn.
  8. Zobecňování požadavků – od konkrétnějších požadavků k obecnějším. Příklady a cvičení.
  9. Znovupoužitelné Vzory požadavků – při analýze a práci s požadavky nemusíme „objevovat kolo“. Určité dotazy či požadavky jsou generické a můžeme je využít na různých projektech. Konkrétní vzory (ukázky nejpoužívanějších), vytváření dalších vzorů.
  10. Psychologické faktory – co (mnohdy) nevíme o sobě či druhých a měli bychom znát – jak uvažujeme, komunikujeme, cítíme a myslíme
  11. Předpoklady:

základní znalosti práci s požadavky a business analýzy, základní znalost UML nebo BPMN, základní zkušenosti z praxe.

Forma:

intenzivní kurz i trénink. Zahrnuje výklad, množství individuálních i týmových cvičení.

Délka: 2 dny kurz + 0,5 dne příprava před kurzem.

Lektor RNDr. Ing. Peter Agh má 15 leté zkušenosti s analýzou a architekturou. Aktuálně působí jako konzultant v oblasti business analýzy a architektury. Zajímavostí je, že business analýzu si zkusil z různých poloh: z pozice „tvůrce“ (externí dodavatel, interní IT), z pozice „zadavatele“ (analytik, business architekt), z pozice „konzumenta“ (vývojář, IT architekt) i z pozice „organizátora“ (team leader, projekt manager).